Balansiranje na oblucima

Pilates se odnedavno može izvoditi i na balans daski: vježbanjem na platformi s kamenčićima još se više jačaju mišići i tetive, a pritom stimuliraju akupresurne točke

Pogrešno je mišljenje da se pilates može vježbati samo na strunjači, golemoj lopti ili spravama reformerima. Za to, naime, može poslužiti i takozvana balans daska s kamenčićima, koju su patentirali Ivana Topolovac i Emil Kuzminski iz nedavno otvorenog zagrebačkog pilates studija Sixth Sense Pilates. Riječ je o spravi od željeza na čijoj su platformi 'ugrađeni' kameni obluci, koji djeluju na akupresurne točke, a na njoj se izvode pilates vježbe. Odnosno, vježbe za snagu i istezanje. Budući da sprava funkcionira na održavanju ravnoteže, iznimno je korisna za jačanje mišića i tetiva te pravilno držanje, a na njoj se može trenirati samostalno ili uz pomoć raznih rekvizita. Primjerice, loptom za pilates, gumenim trakama ili takozvanim magic circleom, rekvizitom kružnog oblika koji se pritišće, a služi za jačanje i oblikovanje mišića. Zapravo, svaki put se može uzeti drugi rekvizit – ili ih nekoliko promijeniti u sat vremena vježbanja – a pritom je važno održavati ravnotežu na balans dasci, što nije nimalo jednostavno. Ipak, uz mnogo vježbe, strpljenja i koncentracije to se može svladati. Jedna od onih kojoj je to uspjelo je i 28-godišnja Danijela Pintarić, solistica zagrebačkog kazališta Komedija.

Prije šest mjeseci sam krenula na pilates, a nedugo nakon toga sam 'stala' i na balans dasku. Ti su mi treninzi pomogli ne samo da 'istešem' liniju i dobijem vretenaste mišiće nego i da steknem kondiciju koja mi je potrebna kad nastupam u mjuziklima. Stoga nastojim vježbati dva-tri puta na tjedan, koliko instruktori i preporučuju – kaže Danijela Pintarić.

Vježbanje na balans dasci s kamenim oblucima zna biti naporno, ali se program može prilagoditi svakom posebno jer se radi u malim grupama i uz nazočnost trenera.

GDJE SE MOŽE VJEŽBATI NA BALANS DASCI S KAMENIM OBLUCIMA

SIXTH SENSE PILATES, Zagreb, Vukovarska 43a,
tel. 01/6170-292
TERMINI: svaki dan od 16 do 22 sata