Pilates na kamenčićima

Originalan sustav vježbi na prirodnoj podlozi rješenje je za čvrsta i gipka tijela

U želji da ponude originalan program vježbi koji će zadovoljiti potrebe urbanih rekreativaca, Ivana Topolovac i Emil Kuzminski poslušali su svoje šesto čulo i otvorili Studio Sixth Sense Pilates u Vukovarskoj ulici. Dvoje aktivnih plesača i instruktora pilatesa nedavno su tako postali ponosni vlasnici dvorana za vježbanje čija se posebnost krije u zanimljivu popisu sprava za vježbanje od kojih je jedna proizvod njihova višemjesečna promišljanja. Riječ je o spravi koja simulira hod po kamenju koji se u istočnjačkoj vještini tretira kao najvažniji prirodni element.

Izum za svakoga

Kamenčiće u pomičnoj ploči namijenjenoj održanju ravnoteže vlasnici su skupljali po plažama jadranske obale, a većina ih je donesena s Murtera i Hvara. Bio je to, kaže instruktorica Topolovac, težak posao, jer je svaki kamen morao zadovoljiti određene kriterije. Naime, podloga za stajanje potpuno je izrađena od plosnatih i oblih kamenova srednje veličine kako vježbači tijekom treninga ne bi osjećali bolove, žuljeve ili nelagodu u stopalima.

Metoda uključuje različite obrasce poput plesa, tai chia i joge, koji se izvode u kombinaciji s tradicionalnim vježbama jačanja srca, snage i fleksibilnosti'', pojašnjava Ivana Topolovac. Cilj je ugodna masaža akupresurnih točaka, učvršćivanje mišića nogu i stražnjice te postizanje osjećaja za koordinaciju. Zasad je domišljat dvojac uspio izraditi sedam takvih sprava, a svoj izum, na kojem podjednako rado vježbaju, tinejdžeri, žene i muškarci svih generacija, uskoro namjeravaju patentirati.

U studiju koji svojom ponudom unaprjeđuje pilates standarde moguće je također vježbati na spužvastoj prostirki uz rekvizite kao što su mala i velika lopta, elastična traka i disk, a mnogima su zanimljive ostale posebno dizajnirane sprave. To su reformer, chair i big barrel koje na prvi pogled podsjećaju na srednjovjekovne sprave za mučenje, iako je njihova svrha bitno drukčija te višestruko korisna za zdravlje i izgled rekreativaca. ''Takve vježbe'', pojašnjava Topolovac, ''namijenjene su osobama različite tjelesne pripremljenosti, a kontinuiranim vježbanjem mogu uz stručan nadzor postići zavidne rezultate''.

Posebni programi

Prije svega postiže se razvoj dugih i vretenastih mišića, pravilno držanje i smanjena bolu području leđa te gubitak masnog tkiva'', napominje instruktorica te dodaje kako se kao posljedica vježbanja poboljšava i opće emocionalno stanje. Posebno dobro znaju to oni koji se opredijele za joga pilates. Njime se gradi unutarnji mir, zdravlje i postiže vitalnost uz vježbe disanja i tehnike opuštanja koje pridonose osjećaju sklada duha i tijela. Višak masnih naslaga i oblikovanje tijela uz posebnu kombinaciju aerobnog treninga (vožnja sobnog bicikla) ostvaruje se posebno osmišljenim programom kardiopilatesa.

Sve pilates vježbe imaju preventivno, korektivno i rehabilitacijsko djelovanje, a profinjene forme treninga preporučuju se i trudnicama koje mogu vježbati uz prethodno predočenu liječničku dokumentaciju'', napominje Topolovac pozivajući klijente na opuštanje uz medicinsku i sportsku masažu nakon svakog treninga.