Pilates vježbe za trbuh

Vježba za noge

Ovo je vježba koja istovremeno jača i isteže bedreni mišić, aktivira unutarnje mišiće nogu i stabilizatore trupa. Vježbu izvodite tako da sjednete na pete, a koljena su spojena. Leđa moraju biti ravna, a ruke s palicom su ispružene u ravnini prsa. Povučete zdjelicu prema sebi s minimalnim odizanjem od peta, kao da želite spojiti stidnu kost (os pubis) i pupak. Vježbu ponovite desetak puta.Vježba s palicom

Ovo je vježba za jačanje dubinskih trbušnih mišića.

Legnite na leđa, sa savijenim potkoljenicama. Gornji dio leđa odignite od poda, a donji dio leđa čvrsto 'zalijepite' za pod. Ruke s palicom ispružite naprijed, a pogled usmjerite prema pupku. Podižemo tijelo od poda kao da palicom želimo dotaknuti gornji rub zida i izdahnemo. Kontrolirano se vraćamo u početni položaj i pritom pazimo da ne legnemo do kraja na pod.

Vježba na lopti

Vježbajući na ovaj način, izvrsno ćete aktivirati trbušne mišiće i zaštititi leđa.

Sjednite na loptu na način da vam cijeli donji (lumbalni) dio leđa dodiruje loptu. Ruke su ispružene, a pogled usmjeren na trbuh. Brada ne smije dodirivati prsnu kost. Zdjelicu povucite prema trbuhu da vam donji dio leđa bude 'zalijepljen' za loptu. Duboko udahnite i na izdah jednu ruku povucite nazad kao da rastežete gumu. Pogled je usmjeren za rukom. Vježbu radite naizmjence s jednom pa s drugom rukom. Ponovite vježbu desetak puta.

Vježbe izvode instruktori Ivana Topolovac i Emil Kuzminski, a snimljene su u zagrebačkom studiju Sixth Sense Pilates.