Pripremite se za skijanje

Aerobni trening i pilates, kombinacija je kojom se topi višak masnih naslaga i oblikuje tijelo

Već i ptice na granama znaju da je fizička aktivnost preduvjet za dobro zdravlje. No, malo je onih koji su aktivni tijekom cijele godine, većina nas ipak vježba kampanjski. Ako ste i vi među njima, primjerice spremate se na skijanje, krajnje je vrijeme da učinite nešto za svoju fizičku kondiciju. Upravo iz tog razloga i ja sam odlučila malo ''poraditi na sebi''. Ali nitko me nije mogao pripremiti na ono što me čekalo u zagrebačkom studiju Sixth Sense Pilates kada sam nadobudno došla na svoj prvi kardio-pilates trening. Nakon pet minuta vožnje kućnog bicikla, u ruke sam dobila obruč i uz to što sam morala tjerati pedale, još sam se morala izvijati naprijed, natrag, ustranu… I dok su druge djevojke s lakoćom izvodile vježbe i pri tome još čavrljale, ja sam se borila za dah i trudila da se skliznem s bicikla. Iako bih sve poslala k vragu i otišla kući, a i da ne govorim da su me još danima boljeli mišići… Ali osjećaj da radim nešto dobro za sebe nije me napuštao. I tako sam došla i na drugi, i na treći, i na četvrti trening, a bit će ih još. Konačno ću se moći spustiti niz padinu, a da pri tome ne razmišljam kako svaki nagli zaokret znači potpuni hazard za moje tijelo. Pri tome moram reći da bez pomoći instruktorice ne bih doživjela drugi, a kamoli treći trening. Forsira me, ali sa smiješkom i glupo mi je ne odraditi ono što traži od mene… pa makar i s pauzama (koje mi još uvijek tolerira).

U Sixth Sense Pilates centru možete birati između velikoga broja vježbi prilagođenih početnicima i naprednijim vježbačima, kažu instruktori Ivana Topolovac i Emil Kuzminski. Kardio-pilates idealan je da istopite višak masnih naslaga i oblikujete svoje tijelo uz posebnu kombinaciju aerobnoga treninga i pilatesa. Kod ove vrste treninga aerobna komponenta traje minimalno 12 minuta, nakon čega dolazi do obrambene reakcije organizma u kojoj on, umjesto da troši glikogen, počinje trošiti složenije izvore energije, odnosno masne kiseline. S obzirom na to da masne naslage na tijelu predstavljaju uskladištenu energiju, najbolje rezultate za njenu redukciju postiže kombinacija reducirane prehrane (dijete) i odgovarajući aerobni-kardio trening. Njime se smanjuje potkožno masno tkivo, ali i podižu frekvencije srca i disanja, što organizmu osigurava dovoljno kisika za rad mišića.

Pilates za muškarce

Muško je tijelo, za razliku od ženskog, mišićavije i jače kondicijski potkovano.

Međutim, upravo je ta mišićna masa razlog kraćim tetivama te smanjenoj fleksibilnosti, osobito u području stražnje strane natkoljenice, prsno-ramenoga pojasa i slabinskoga dijela leđa. Zbog toga je pilates za muškarce usredotočen na jačanje dubinskih mišića stabilizatora, korekciju držanja tijela i na vježbe istezanja gornjih ekstremiteta, prsa i ramena, koristeći u većini pilates elemenata bućice malih težina.

Pilates za majke

Iako je najvidljiviji aspekt postporođajnog stanja povećanje težine, tijelo nove majke zapravo je proživjelo golemu i nevidljivo unutrašnju preobrazbu. Abdomen, dno zdjelice i unutarnji mišići bedara, sve se to istegnulo i izgubilo senzibilnost. Kretanje manjeg udarnog nagaza, istezanje i koncentrirano disanje u pilatesu pomaže mišićima da se vrate u ravnotežu. Skraćuje mišiće koji su se tijekom trudnoće istegnuli (abdomen), a produljuje mišiće koji su se skratili (donji dio leđa). Pilates također može pomoći pri ravnanju dna zdjelice, vraćanju njegove senzibilnosti i poboljšanju mentalnog zdravlja nove majke. Važno je da mlada majka donese liječničko uvjerenje prije nego što se ona i dijete upišu na tečaj, te individualna prilagodba treninga.