Vježbe istezanja i snage za sklad tijela i uma

Pilatesom se jačaju i oblikuju mišići, ispravlja držanje tijela, postiže gipkost i ravnoteža te usavršava oblik tijela.

Pilates je sustav vježbi snage i fleksibilnosti koji obuhvaća brojne tehnike na prostirkama i spravama osmišljene kako bi istezale i jačale mišiće bez povećanja njihova obujma. Riječje o terapeutskoj metodi koja kombinira vježbe snage, istezanja i pravilnoga disanja te stimulira duboke mišićne skupine razvijajući mišićnu koordinaciju i jačajući centar tijela. U Sixth Sense Pilatesu, osim pilatesa na prostirkama, nudimo i pojedinačni program vježbi uz instruktora na posebno dizajniranim spravama, od kojih se posebice ističe Reformer. Radi se o spravi s oprugama i kliznom plohom koja pruža dodatni otpor i pomaže boljem istezanju, korigira mišićni disbal-ans, smanjuje opterećenje kralježnice i zglobova te pridonosi boljoj tehničkoj izvedbi i optimalnoj mišićnoj iskoristivosti tijekom vježbanja. Polaznici mogu vježbati i na manjim spravama kao što su Chair i Big Barrel koje donose izvrsne rezultate razvijajući fiziološke i psihomotoričke kapacitete tijela.
Pilates metoda oblikovanja tijela je sustav vježbi istezanja i snage koji jača i oblikuje mišiće, ispravlja držanje tijela, daje nam gipkost i ravnotežu, ujedinjuje tijelo i um te usavršava oblik tijela. Zbog preventivnoga, korektivnoga i re-habilitacijskoga djelovanja preporučuje se ženama i muškarcima svih starosnih skupina, a zbog svoje sigurnosti posebice osobama s problemima lokomotornoga sustava i trudnicama. Dugotrajno istezanje i maksimalna kontrola pokreta, kao baze pilates treninga, daju izvrsne rezultate koji se očituju poboljšanom koordinacijom, izdržljivošću i tonusom mišića te većom svjesnošću o svom tijelu, što utječe na mentalni i duhovni razvoj pojedinca.

Vježbe na balans daski

Pilates se odnedavno može izvoditi i na balans daski: vježbanjem na platformi s kamenčićimajoš se više jačaju mišići i tetive, a pritom stimuliraju akupresurne točke. Balans daska izum je instruktora IvaneTopolovac i Emila Kuzminskog, a riječ je o spravi koja simulira hod po kamenju koji se u istočnjačkoj vještini tretira kao najvažniji prirodni element. Sprava je napravljena od željeza, a na platformi (na kojoj se izvode pilates vježbe) "ugrađeni" su kameni obluci koji djeluju na akupresurne točke. Budući da prilikom vježbanja treba održavati i ravnotežu, korisna je i za jačanje mišića i tetiva i za pravilno držanje. Metoda uključuje različite obrasce poput plesa, tai chia i joge, koji se izvode u kombinaciji stradicionalnim vježbama jačanja srca, snage i fleksibilnosti.

Vježbe izvode instruktori Ivana Topolovac i Emil Kuzminski, a snimljene su u zagrebačkom studiju Sixth Sense Pilates.