Pilates za trudnice

Pilates kao postporođajna pomoć novim majkama

Davno su prošla vremena kad se ženama savjetovalo da ne vježbaju prije i poslije porođaja. Danas su mnoge trudnice iznimno aktivne. One i dalje rade, vode obitelji i vježbaju sve do kasne faze trudnoće, ali i odmah nakon porođaja. A nikad nisu bile zdravije.

Kako pilates koristi novim rodiljama? Iako je najvidljiviji aspekt postporođajnog stanja povećanje težine, tijelo nove majke zapravo je proživjelo golemu i nevidljivu unutrašnju preobrazbu. Abdomen, dno zdjelice i unutrašnji mišići bedara – sve se to istegnulo i izgubilo senzibilnost.

Kretnje manjeg udarnog nagaza, istezanje i koncentrirano disanje u pilatesu pomaže mišićima da se vrate u ravnotežu. Skraćuje mišiće koji su se tijekom trudnoće istegnuli (abdomen), a produljuje mišiće koji su se skratili (donji dio leđa). Pilates također može pomoći pri ravnanju dna zdjelice, vraćanju njegove senzibilnosti i poboljšanju mentalnog zdravlja nove majke.

«Nakon trudnoće zaista vam se čini kao da vaše tijelo više nije vaše zato što služi zadovoljenju potreba novorođenčeta», kaže Stacy Sims, vlasnica Pendleton Pilatesa iz Cincinnatija. «Pilates ženama pomaže da vrate kontrolu nad vlastitim tijelom, ali i svijest o sebi.»

«Ove majke imaju silnu želju za međusobnom društvenom interakcijom i povratkom kontrole nad svojim tijelima», kaže ona.

Važno je da mlada majka donese liječničko uvjerenje prije nego što se ona i dijete upišu na tečaj. Općenito govoreći, majke mogu početi vježbati čak šest do osam tjedana nakon porođaja, a u nekim slučajevima već i nakon četiri tjedna. Prije početka instruktori trebaju sa svakom polaznicom razgovarati o njezinim iskustvima tijekom i poslije porođaja. To će pomoći instruktoru da vježbe prilagodi potrebama svake majke.

nazad